Sunday, January 31, 2010


ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUBAAAAAAAAAAAAAA CAK!!! KABARE SUME? WARAS2 LA HENDAKNYA YE. APE KES KORANG MINGGU NI? ADE X DI ANTARA NOTA-NOTA YANG SAYA MASUKKAN NI KORANG DAH APPLIKASIKAN? HUHU...
SY NAK SAMBUNG SKET LAGI LA NOTA PENYAKIT-PENYAKIT KAMBING NI...DAH TINGGAL SIKIT JEK LAGI...(BRRRPPPPPPPPPP...)...HEHE. SENDAWA PULAK, BANYAK ANGIN KOT..XPUN SALAH MAKAN. SILAP-SILAP HARIBULAN KEMBUNG LAK PERUT SAYA NI...EERMMM...CAKAP PASAL KEMBUNG KAN..SAYA NAK MULAKAN NOTA KALI NI DENGAN

PENYAKIT KEMBUNG

DALAM KOMUNITI KAMBING. HUHU... KALO SAYA KEMBUNG BOLEH BERCAKAP, BAGITAU KAT KENGKAWAN MTK BAWAK JUMPE DOKTOR RAWATKAN. KALO KAMBING? BOLEH KE BERCAKAP? HAHAHA... SY ORG PERTAMA CABUT LARI KALO DGR KAMBING CAKAP SAKIT PERUT SBB KEMBUNG. HAHAHAH..

MCM MANA KEMBUNG NI BOLEH TERJADI EK? HAAAAAAAAAAA...SEBENARNYA, KEMBUNG NI BERLAKU SBB ADA AKTIVITI PENGUMPULAN GAS DI KAWASAN RUMEN ATAU SEBELAH KIRI PERUT TERNAKAN. MACAM NE LAK LEH ADE GAS? BUKANNYA KAMBING MINUM AIR COKE PUN!!!

HAHAHA...SEBENARNYA, GAS TU TERHASIL DARI MAKANAN YANG BERTENAGA TINGGI. RUMINAN NI, PERUTNYA DIBANTU HADAM OLEH BAKTERIA. KALO DIBERI MAKANAN YANG TINGGI KADAR TENAGANYA, IA AKAN MENYEBABKAN PROSES FREGMENTASI. DARI SITU LAH GAS AKAN TERHASIL DENGAN BANYAKNYA DAN BERKUMPUL TAPI TIDAK DAPAT DIKELUARKAN. MAKA KEMBUNGLAH IA...HEHEHE..


CARA MERAWAT DAN MENCEGAH.


KALO LE KATA, KAMBING KORG BOLEH BERDIRI TIME KENE KEMBUNG TU, BAGI SILIKEL DENGAN KADAR BANCUHAN YANG DITETAPKAN SECARA ORAL.

KALO DAH TERBARING, TUSUKKAN TROCHAR & CANULA PADA BAHAGIAN YANG KEMBUNG. PASTIKAN IODINE DISEMBUR SEBELUM DAN SELEPAS TUSUKAN DILAKUKAN UNTUK MENGELAKKAN JANGKITAN KUMAN YA.

AWAS!! JANGAN MEROKOK SEWAKTU MELAKUKAN PROSES NI. GAS YANG BERKUMPUL DALAM PERUT KAMBING TU AMAT MUDAH TERBAKAR YA. GAS METHANE (METANA). KALO TERKENA API MAKA " TEBABOOOOOOOOOOOOOOOOO" LAH IA. TERUS JADI KAMBING GOLEK LAK NANTI. HUHUHU...INGAT YA..KESELAMATAN DIUTAMAKAN

DAN SEBAGAI PENCEGAHAN, ELAKKAN BAGI MAKANAN BERTENAGA TINGGI TERLALU BANYAK YE.
SIKIT-SIKIT SUDAHHH...HUHUH.

YEAAAAAAAAAAAAAAAAAA....DAH SAMPAI PENYAKIT YANG TERAKHIR IAITU KERACUNAN COPPER ATAU DALAM BAHASA OMPUTIHNYE "COPPER POISONING". HUHU..
MCM MANE BOLEH JADI MCM NI? SEBAB BANYAK PKC (PALM KERNEL CAKE) DIBERI. HUHU.
KEBANYAKAN PKC 100% MENGANDUNGI 30ppm COPPER TAU. SEDANGKAN SEEKOR KAMBING HANYA MAMPU BERTAHAN PADA KADAR PKC YANG TIDAK MELEBIHI 20ppm MANAKALA BEBIRI PULA, TIDAK LEBIH DARI 10ppm. SILA RUJUK GAMBARAJAH UNTUK TANDA-TANDA KERACUNAN COPPER YA.


RAWATAN.
KALO LE ADA TANDA-TANDA SEPERTI DALAM GAMBAR, SILA HENTIKAN PEMBERIAN PKC DENGAN SERTA MERTA!!! KEMUDIAN, SUPPORT DENGAN ORNIPURAL INJ UNTUK BANTU PULIHKAN "LIVER" (HATI) KAMBING TERSEBUT. KALAU X JUMPA ORNIPURAL NI, BOLEH GAK CARI SODIUM MOLYBDATE YE. CARA-CARA PENGGUNAAN DAN DOS NYA BOLEH CALL OFFICE YE. TANYA NGAN DOKTOR BERTUGAS.

TAPI KALAU DAH NAMPAK TERNAKAN KORANG NYAWA-NYAWA IKAN JE...SILA SEMBELIH JE UNTUK SELAMATKAN DIA YA...

MAKA, TAMATLAH NOTA PENYAKIT-PENYAKIT KAMBING DARI SAYA. SADAKALLAHUL 'AZIM...HEHEH.

KALAU KORNG ADE SEBARANG PERTANYAAN, KAMI ALU-ALUKAN PANGGILAN KORNG KE PEJABAT KAMI DI +603-8945 1470.

INGIN LA SANGAT SAYA TEGASKAN,

KAMI

TIDAK AKAN

KENAKAN SEBARANG BAYARAN UNTUK KHIDMAT NASIHAT YANG DIBERI YA.KECIK ATI KITORANG KALO KORANG TAKUT NAK CALL OR DATANG OPIS UNTUK BERTANYA SEMATA-MATA TAKUT KENA CHARGE. JANGAN RISAU YA, KAMI AKAN MEMBANTU KORANG SELAGI TERMAMPU. KALAU BERJAYA SELAMATKAN TERNAKAN KORANG HASIL NASIHAT DOKTOR-DOKTOR KAMI NI, JUST DOAKAN KAMI BERJAYA DAN MAMPU PERGI LEBIH JAUH YA. TU AJE... :-)

BAIKLA. SAYA NAK UNDUR DIRI. DAH JAM 4.55PM NI. JAP G JAM LIME ADE MEETING NGAN DR ZUL. MESTI KENE BEBEL NI. HEHEHEH. GRAU AJE YE DR ZUL..

OK LE SUMER...BABAYYYYYYYYYYYYYYYYY.

WASALAM.

No comments:

Post a Comment